PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Crèja karamela (klasična krema od karamele)

Za kremu:
U posudici prokuhajte vrhnje, mlijeko i štapić vanilije.
Metlicom promiješajte šećer, jaja i ekstrakt vanilije u posudi.
Ostavite vruću smjesu mlijeka i slatkog vrhnja da odstoji nekoliko minuta sa štapićem vanilije.
Uklonite štapić vanilije i sastružite unutrašnjost. Dodajte sastruganu masu u smjesu mlijeka i slatkog vrhnja.
Prelijte kremom smjesu od jaja. Dobro promiješajte metlicom.
Procijedite smjesu u čistu posudu.

Za karamelu:
Stavite porculanske posudice u peforiranu košaru.
U čistu posudicu s debelim dnom stavite šećer, vodu i ocat.
Prokuhajte smjesu na umjerenoj vatri.
Šećer će početi mijenjati boju nakon što sva voda ispari.
Nemojte miješati smjesu jer će kristalizirati, samo zavrtite posudu na vatri.
Boja šećera se brzo mijenja iz svjetložute u tamnosmeđu.
Kad šećer postigne lijepu boju karamele, sklonite posudu s vatre.
Da biste zaustavili kuhanje karamele i izbjegli dizanje, dodajte kocku leda u karamelu dok vrtite posudu.
U svaku posudicu ulijte tanak sloj karamele, vodeći računa da je dno dobro prekriveno.

Za završetak kreme:
Vodom napunite višenamjensko kuhalo do prve oznake.
Podesite termostat na 40/45°
Napunite svaku posudicu prekrivenu smjesom od karamele što bliže rubu.
Stavite perforiranu košaru u višenamjensko kuhalo.
Preko posudica stavite sloj plastične folije kako biste spriječili da kondenzacijska voda pada na kremu tijekom kuhanja.
Stavite poklopac na perforiranu košaru.
Kuhajte kremu oko 25 minuta dok se ne stegne. Da biste provjerili je li gotovo, stavite vrh noža u kremu. Nož mora ostati čist.
Izvadite košaru iz višenamjenskog kuhala.
Pažljivo uklonite plastičnu foliju.
Ostavite porculanske posudice u frižideru najmanje 6 sati.
Kad je spremno za posluživanje, vrhom noža prijeđite oko ruba kreme i kad se odvoji prebacite na tanjur.
Krema bi se trebala jednostavno odlijepiti, a prekrit će je karamela.

ZA 8 OSOBA 

Razina zahtjevnosti: lako 

Vrijeme pripreme: 20 minuta 

Vrijeme kuhanja: 40 minuta  

UREĐAJI LACANCHE 

Plinski plamenici ili indukcijske / radijacijske ploče

Perforirana košara + višenamjensko kuhalo

SASTOJCI 

Za kremu:

  • 2,5 dl punomasnog slatkog vrhnja                        
  • 7,5 dl mlijeka
  • 6 cijelih jaja
  • 70 g šećera                    
  • Prirodni ekstrakt vanilije
  • 1 štapić vanilije

Za karamelu

  • 200 g šećera                            
  • 1 dl vode
  • 0,2 dl bijelog octa
  • 1 kocka leda  

POSUĐE 

  • 2 zdjele
  • 1 cjedilo
  • 2 posudice
  • 1 čvrsta metlica
  • 8 porculanskih posudica (ramekini)