U posudi zagrijte mlijeko na laganoj vatri.
Neposredno prije nego što proključa, sklonite s vatre i ostavite da odstoji dok ne dostigne 38° do 40°.
Dodajte ferment ili jogurt i dobro umutite. (*U ovom trenutku dodajte šećer i aromu ako želite.).
Napunite višenamjensko kuhalo vodom do prve oznake i podesite termostat na 30°.
Poredajte šalice u perforiranu košaru (*Ako odlučite koristiti džem, u ovom trenutku možete staviti nekoliko žlicaa na dno svake šalice).
U svaku šalicu lagano ulijte smjesu s mlijekom, pazeći da ne pomičete džem ili napravite pjenu.
Pokrijte svaku šalicu pojedinačno (koristite male kvadrate plastične folije ako nemate poklopce).
Stavite košaru u višenamjensko kuhalo s poklopcem i ostavite da stoji najmanje 6 sati dok se ne slegne.
Kad je gotovo, ostavite šalice u frižideru preko noći.
ZA 6 OSOBA
Razina zahtjevnosti: lako
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 6 sati
UREĐAJI LACANCHE
Perforirana košara + višenamjensko kuhalo
SASTOJCI
Obični jogurt
- 1 litar punomasnog mlijeka (po mogućnosti bio)
- 1 žlica mliječnog fermenta ili 2 žlice običnog jogurta (po mogućnosti bio)
Za aromatizirani jogurt (*)
- Med
- Smeđi šećer
- Ekstrakt vanilije
- Ekstrakt prirodne arome
- Svježe voće (bobičasto voće)
- Džem
POSUĐE
- 1 zdjela
- 1 zdjelica
- 1 metlica
- 1 kutlača
- 6 šalica ili čaša (po mogućnosti s pojedinačnim čepovima)
- Plastična folija
- Termometar za hranu