- Ogulite i nasjeckajte mrkvu
- Stavite nasjeckanu mrkvu i ljutiku u zdjelu za umak.
- Prekrijte vodom i kuhajte dok voda ne ispari u potpunosti.
- Zgnječite skuhanu ljutiku i mrkvu pa ih vratite u zdjelu.
- Kuhanu mrkvu i ljutiku prelijte vinom.
- Prokuhajte i pustite da krčka 5 minuta.
- Izmrvite medenjake i dodajte vino.
- Dodajte maslac i miješajte ga dok ne nastane umak.
- Procijedite, dodajte sol i papar po okusu i ostavite sa strane kako bi ostalo toplo.
- Prepecite kriške kruha i namažite ih s malo senfa.
- Prokuhajte vodu i ocat u loncu od 6 litara.
- Razbijte jaje u malu šalicu ili posudicu.
- Kad voda proključa, polako ulijte jaje u vruću vodu.
- Voda ne smije kipjeti, već se mora krčkati.
- Dok stavljate jaje u vodu, šupljikavom žlicom okrećite oko svakog jajeta, tako da se bjelanjak što više približi žumanjku.
- Zatim šupljikavom žlicom lagano okrenite jaje.
- Pustite da se jaja kuhaju otprilike 1 do 2 minute. Žumanjak i dalje treba biti tekući.
- Izvadite poširana jaja šupljikavom žlicom i stavite ih na čistu salvetu da upije višak tekućine.
- Uklonite višak komadića bjelanjka i stavite ga na toast.
- Ulijte topli umak od crnog vina u posudu za juhu i stavite toast s jajetom na vrh.
- Dodajte sol i svježu mljevenu papriku. Poslužite vruće.
ZA 6 OSOBA
Razina zahtjevnosti: teško
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
UREĐAJI LACANCHE
Plinski plamenici ili indukcijske-radijacijske ploče
Višenamjensko kuhalo
SASTOJCI
6 svježih domaćih jaja
Umak:
- ½ l crnog burgundskog vina
- 0,5 dl likera od crnog ribiza Cassis
- 125 g mrkve
- 1 ljutika
- 125 g medenjaka pain d’épices
- 50 g hladnog maslaca
- Sol i papar
Tekućina za poširanje:
- 2 l vode
- 25 cl jabučnog octa
Za ukrašavanje:
- 6 kriški francuskog kruha
- Dijon senf s medom
POSUĐE
- 3 zdjele
- 1 perforirana žlica
- 1 cjedilo
- 1 gnječilica za krumpir
- 1 plitki lonac od 6 litara
- 1 zdjela za umak