PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Poširana jaja u umaku od crnog vina

  1. Ogulite i nasjeckajte mrkvu
  2. Stavite nasjeckanu mrkvu i ljutiku u zdjelu za umak.
  3. Prekrijte vodom i kuhajte dok voda ne ispari u potpunosti.
  4. Zgnječite skuhanu ljutiku i mrkvu pa ih vratite u zdjelu.
  5. Kuhanu mrkvu i ljutiku prelijte vinom.
  6. Prokuhajte i pustite da krčka 5 minuta.
  7. Izmrvite medenjake i dodajte vino.
  8. Dodajte maslac i miješajte ga dok ne nastane umak.
  9. Procijedite, dodajte sol i papar po okusu i ostavite sa strane kako bi ostalo toplo.
  10. Prepecite kriške kruha i namažite ih s malo senfa.
  11. Prokuhajte vodu i ocat u loncu od 6 litara.
  12. Razbijte jaje u malu šalicu ili posudicu.
  13. Kad voda proključa, polako ulijte jaje u vruću vodu.
  14. Voda ne smije kipjeti, već se mora krčkati.
  15. Dok stavljate jaje u vodu, šupljikavom žlicom okrećite oko svakog jajeta, tako da se bjelanjak što više približi žumanjku.
  16. Zatim šupljikavom žlicom lagano okrenite jaje.
  17. Pustite da se jaja kuhaju otprilike 1 do 2 minute. Žumanjak i dalje treba biti tekući.
  18. Izvadite poširana jaja šupljikavom žlicom i stavite ih na čistu salvetu da upije višak tekućine.
  19. Uklonite višak komadića bjelanjka i stavite ga na toast.
  20. Ulijte topli umak od crnog vina u posudu za juhu i stavite toast s jajetom na vrh.
  21. Dodajte sol i svježu mljevenu papriku. Poslužite vruće.

ZA 6 OSOBA 

Razina zahtjevnosti: teško 

Vrijeme pripreme: 20 minuta 

Vrijeme kuhanja: 20 minuta 

UREĐAJI LACANCHE 

Plinski plamenici ili indukcijske-radijacijske ploče

Višenamjensko kuhalo

SASTOJCI 

6 svježih domaćih jaja

Umak:

  • ½ l crnog burgundskog vina
  • 0,5 dl likera od crnog ribiza Cassis
  • 125 g mrkve
  • 1 ljutika
  • 125 g medenjaka pain d’épices
  • 50 g hladnog maslaca
  • Sol i papar

Tekućina za poširanje:

  • 2 l vode
  • 25 cl jabučnog octa

Za ukrašavanje:

  • 6 kriški francuskog kruha
  • Dijon senf s medom

POSUĐE 

  • 3 zdjele
  • 1 perforirana žlica
  • 1 cjedilo
  • 1 gnječilica za krumpir
  • 1 plitki lonac od 6 litara
  • 1 zdjela za umak