PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Ljetni složenac od povrća

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva (po mogućnosti konvekcijsku).
  2. Operite i uzdužno prerežite crvenu papriku na tri dijela, uklonite stabljiku i sve sjemenke.
  3. Operite i uzdužno narežite patlidžane i tikvice na kriške debljine 5 mm.
  4. Stavite komade paprike kožicom okrenutom prema gore na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  5. Stavite kriške patlidžana na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  6. Stavite kriške tikvica na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  7. Prelijte svako povrće maslinovim uljem, začinite solju, paprom i suhim začinskim biljem (dodajte šećer za patlidžane).
  8. Stavite tri tepsije povrća u pećnicu i pecite ih najmanje 20 minuta.
  9. Izvadite povrće iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
  10. Ogulite kožicu s paprike.
  11. Obložite kalup za složenac papirom za pečenje koji ste premazali maslinovim uljem.
  12. Slojeve kriški povrća rasporedite naizmjenice do vrha.
  13. Stavite komad nauljenog papira za pečenje na vrh kalupa i koristite limenke kao uteg. Ostavite kalup pod težinom najmanje 2 sata (po mogućnosti preko noći) u frižideru.
  14. Napunite višenamjensko kuhalo vodom do 3. oznake
  15. Zagrijte višenamjensko kuhalo na 110° kako bi voda jako proključala.
  16. Odrežite stabljike rajčice.
  17. Uronite ih na 10 sekundi u vodu dok ključa i osvježite ih u ledeno hladnoj vodi.
  18. Ogulite kožu, izrežite ih na četiri dijela i izvadite sjemenke.
  19. Ogulite i na tanko narežite ljutiku.
  20. Brzo operite kriške pod mlazom hladne vode.
  21. Ručnim blenderom ili u staklenoj posudi blendera pomiješajte rajčicu, ljutiku, krasuljicu i papar dok ne postane glatko, dodajući maslinovo ulje po okusu.

Prije posluživanja odmotajte složenac na daski za rezanje. Vrlo oštrim i tankim nožem, bez pritiska, pažljivo narežite složenac na kriške debljine 3 cm Stavite krišku na tanjur uspravljajući je. Stavite umak u posudicu sa strane. Ukrasite grančicom ružmarina.

ZA 6 OSOBA 

Razina zahtjevnosti: teško 

Vrijeme pripreme: 40 minuta 

Vrijeme kuhanja: 20 minuta 

UREĐAJI LACANCHE 

Višenamjensko kuhalo

Pećnica

SASTOJCI 

  • 3 crvene paprike
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 4 velike zrele rajčice
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 svežanj krasuljice
  • 1 žlica suhog začinskog bilja
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 ljutika
  • Šećer, sol, papar

POSUĐE 

  • Različiti noževi
  • 2 limenke od 1 kg (za težinu)
  • 3 zdjele
  • 6 pojedinačnih posudica za umak
  • 1 ručni blender
  • 1 kalup za složenac (srednje veličine)
  • Papir za pečenje