- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva (po mogućnosti konvekcijsku).
- Operite i uzdužno prerežite crvenu papriku na tri dijela, uklonite stabljiku i sve sjemenke.
- Operite i uzdužno narežite patlidžane i tikvice na kriške debljine 5 mm.
- Stavite komade paprike kožicom okrenutom prema gore na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Stavite kriške patlidžana na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Stavite kriške tikvica na tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Prelijte svako povrće maslinovim uljem, začinite solju, paprom i suhim začinskim biljem (dodajte šećer za patlidžane).
- Stavite tri tepsije povrća u pećnicu i pecite ih najmanje 20 minuta.
- Izvadite povrće iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
- Ogulite kožicu s paprike.
- Obložite kalup za složenac papirom za pečenje koji ste premazali maslinovim uljem.
- Slojeve kriški povrća rasporedite naizmjenice do vrha.
- Stavite komad nauljenog papira za pečenje na vrh kalupa i koristite limenke kao uteg. Ostavite kalup pod težinom najmanje 2 sata (po mogućnosti preko noći) u frižideru.
- Napunite višenamjensko kuhalo vodom do 3. oznake
- Zagrijte višenamjensko kuhalo na 110° kako bi voda jako proključala.
- Odrežite stabljike rajčice.
- Uronite ih na 10 sekundi u vodu dok ključa i osvježite ih u ledeno hladnoj vodi.
- Ogulite kožu, izrežite ih na četiri dijela i izvadite sjemenke.
- Ogulite i na tanko narežite ljutiku.
- Brzo operite kriške pod mlazom hladne vode.
- Ručnim blenderom ili u staklenoj posudi blendera pomiješajte rajčicu, ljutiku, krasuljicu i papar dok ne postane glatko, dodajući maslinovo ulje po okusu.
Prije posluživanja odmotajte složenac na daski za rezanje. Vrlo oštrim i tankim nožem, bez pritiska, pažljivo narežite složenac na kriške debljine 3 cm Stavite krišku na tanjur uspravljajući je. Stavite umak u posudicu sa strane. Ukrasite grančicom ružmarina.
ZA 6 OSOBA
Razina zahtjevnosti: teško
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
UREĐAJI LACANCHE
Višenamjensko kuhalo
Pećnica
SASTOJCI
- 3 crvene paprike
- 2 patlidžana
- 3 tikvice
- 4 velike zrele rajčice
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 svežanj krasuljice
- 1 žlica suhog začinskog bilja
- 1 grančica ružmarina
- 1 ljutika
- Šećer, sol, papar
POSUĐE
- Različiti noževi
- 2 limenke od 1 kg (za težinu)
- 3 zdjele
- 6 pojedinačnih posudica za umak
- 1 ručni blender
- 1 kalup za složenac (srednje veličine)
- Papir za pečenje