Operite i osušite tikvice; uklonite sjemenke malom žlicom. Uklonite lišće sa celera; ogulite mrkvu.
- Narežite povrće na male štapiće i stavite ga u uređaj za kuhanje na pari.
- Kuhajte ih odvojeno dok ne omekšaju, ali ne previše mekano.
- Valjajte filete morskog lista po radnoj površini dok ih punite povrćem.
- Svaki učvrstite drvenim ražnjićem. Preostale trake povrća odložite za kasniju upotrebu. Umotane filete složite u posudu za pećnicu. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°.
- Sitno nasjeckajte oguljenu ljutiku.
- Premjestite je u lonac zajedno s lukom, a zatim kuhajte skoro do suhog.
- Dodajte ocat i šećer.
- Stavite uvaljane filete u pećnicu na 10 minuta (pećnica na 180°C).
- Na vratima pećnice nagnite tanjur kako biste skupili sokove od pečenja. Ostavite ih za kasnije.
- Privedite pečenje kraju. Uvaljane filete držite toplim na tanjuru ispod aluminijske folije (pećnica isključena).
- Dodajte sokove od pečenja u temeljac od octa i pustite da se kuha do zapremnine od otprilike čaše za vino.
- Sklonite sa vatre, polako umiješajte 100 g maslaca, miješajući kako bi se umak dobro povezao. Dodajte začine (sol i papar).
- Preostalo povrće brzo zagrijte s 20 g maslaca.
- Poslužite u zagrijanoj posudi. Složite smotane filete s povrćem koje ih okružuje, prelijte umakom i odmah poslužite.
ZA 6 OSOBA
Razina zahtjevnosti: lako
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
UREĐAJI LACANCHE
Plinski plamenici
Pećnica
SASTOJCI
- 12 fileta morskog lista
- 6 malih tikvica
- 6 mrkvi
- 6 stabljika celera
- 3 ljutike (banana shallots, francuska gurmanska ljutika)
- 2 žlice vinskog octa
- 2 žlice jabukovače
- 1 dl vina port (rubin)
- 2 žličice koncentrata ribljeg temeljca razrijeđenog 1 čašom bijelog vina
- 1 kocka šećera
- 100 g + 20 g maslaca
- Sol i papar12 filets de sole
POSUĐE
- 1 uređaj za kuhanje na pari
- 1 termootporna porculanska ploča
- 1 oštar nož
- 1 veliki nož ili rezač
- 1 daska za rezanje
- 1 bakreni lonac (ili posuda s debelim dnom)
- 1 drvena žlica
- 1 mala kutlača
- mali drveni ražnjići (štapići za koktele)