PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Coq au vin

  1. Za ovo jelo potrebna je priprema marinade (vrijeme mariniranja: 12 sati).
  2. Marinirajte komade mesa peradi u vinu, češnjaku i začinskom bilju u posudi za miješanje.
  3. Ispecite komade slanine u tepsiji, odnosno pecite ih dok ne postanu smeđi. Izvadite i ostavite ih sa strane.
  4. Izvadite komade peradi iz marinade nježno ih cjedeći.
  5. Ispecite ih do smeđe boje u tepsiji s malo ulja.
  6. Propustite marinadu kroz cjedilo, a zatim je prelijte preko komada mesa. Dodajte kriške slanine. Dodajte začine, poklopite i pirjajte 1½ do 2 sata  na plinskoj ploči za pirjanje.
  7. Izvadite komade mesa i rasporedite ih na posudu za serviranje. Držite ih vruće u pećnici (70°C).
  8. Za pripremu umaka, u brašno umiješajte 40 g maslaca.
  9. Metlicom umiješajte smjesu brašna i maslaca u marinadu, a zatim nastavite lagano pirjanje na ploči.
  10. Šampinjone lagano popržite na maslacu na jakoj vatri.
  11. Stavite gljive na komade mesa peradi. Prelijte umakom. Poslužite.

ZA 6 OSOBA 

Razina zahtjevnosti: srednje 

Vrijeme pripreme: 12 sati, ½ sata 

Vrijeme kuhanja: 1 ½ sata  

UREĐAJI LACANCHE 

Plinski plamenici

Ploča za pirjanje

SASTOJCI 

  • 2,5 kg mesa peradi, izrezano na komade
  • 1 ili 2 boce crnog burgundskog vina
  • 1 veći komad slane slanine isječene na kriške
  • 10 malih glavica luka
  • 1 žlica brašna
  • 100 g maslaca (40 g za gljive, 60 g za umak)
  • 500 g šampinjona
  • 1 svežanj začina (majčina dušica, lovorov list, peršin)
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol, papar, ulje

POSUĐE 

  • 1 tava za prženje
  • 1 tepsija od lijevanog željeza
  • 1 staklena posuda za miješanje
  • 1 konusno cjedilo
  • 1 perforirana žlica
  • 1 metlica
  • 1 štapić za ražnjiće
  • 1 mala staklena posuda
  • 1 srednja kutlača
  • 1 posuda za serviranje