- Narežite slaninu
- Posujte brašnom komade piletine.
- Ulijte ulje u posudu, zagrijte i stavite komade piletine da dobiju boju sa svih strana, a zatim ih izvadite i odložite sa strane.
- Pirjajte slaninu s gljivama i lukom oko 2 minute, dok luk ne požuti i postane proziran.
- Vratite komade piletine natrag u posudu. Dodajte vino i lagano prokuhajte.
- Kuhajte poklopljeno, krčkajući oko 1 sat, ovisno o veličini piletine. Provjerite je li gotovo nakon 45 minuta. Pazite da oko kostiju bataka nema tragova krvi. Ako i dalje ima tragova krvi, kuhajte piletinu još 5 minuta na laganoj vatri.
- Kad je piletina kuhana, izvadite komade mesa iz posude. Prebacite ih na tanjur.
- Pirjajte umak od kuhanja dok se ne smanji na pola.
- U međuvremenu stavite oljušteni češnjak u plitku posudu i prelijte ga vodom. Dodajte komad maslaca veličine oraha, žličicu šećera i prstohvat soli. Pirjajte luk dok ne ispari sva voda. Šećer i maslac će oblikovati glazuru. Promiješajte luk u posudi i prekrijte ga glazurom. Ostavite glazirani luk sa strane.
- Tekućinu za kuhanje zgusnite s malo kukuruznog škroba otopljenog u malo vode ili port vina.
- Začinite po želji.
- Vratite piletinu i luk u umak i ostavite krčkati.
- Stavite piletinu na posudu za serviranje, ukrasite peršinom.
ZA 4 OSOBE
Razina zahtjevnosti: teško
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 50 minuta
UREĐAJI LACANCHE
Plinski plamenici ili indukcijske / radijacijske ploče
SASTOJCI
- 1 komad pilećeg mesa po želji, izrezan na 6 komada
- 2 žlice kikirikijevog ulja
- 40 g maslaca
- 300 g svježeg češnjaka
- 150 g dimljene slanine, narezane na komade širine oko 1 cm
- 500 g svežih gljiva narezanih na četvrtine
- 2 glavice sitno nasjeckanog luka
- 1 boca burgundskog crnog vina (ili drugog dobrog crnog vina)
- Sol i papar
- 1 svežanj nasjeckanog peršina
POSUĐE
- 4 zdjele
- 1 velika plitka posuda s poklopcem
- 1 zdjela za umak