PODRŠKANOVOSTIKONTAKT

Piletina po slobodnom izboru u umaku od crnog pinota

  1. Narežite slaninu
  2. Posujte brašnom komade piletine.
  3. Ulijte ulje u posudu, zagrijte i stavite komade piletine da dobiju boju sa svih strana, a zatim ih izvadite i odložite sa strane.
  4. Pirjajte slaninu s gljivama i lukom oko 2 minute, dok luk ne požuti i postane proziran.
  5. Vratite komade piletine natrag u posudu. Dodajte vino i lagano prokuhajte.
  6. Kuhajte poklopljeno, krčkajući oko 1 sat, ovisno o veličini piletine. Provjerite je li gotovo nakon 45 minuta. Pazite da oko kostiju bataka nema tragova krvi. Ako i dalje ima tragova krvi, kuhajte piletinu još 5 minuta na laganoj vatri.
  7. Kad je piletina kuhana, izvadite komade mesa iz posude. Prebacite ih na tanjur.
  8. Pirjajte umak od kuhanja dok se ne smanji na pola.
  9. U međuvremenu stavite oljušteni češnjak u plitku posudu i prelijte ga vodom. Dodajte komad maslaca veličine oraha, žličicu šećera i prstohvat soli. Pirjajte luk dok ne ispari sva voda. Šećer i maslac će oblikovati glazuru. Promiješajte luk u posudi i prekrijte ga glazurom. Ostavite glazirani luk sa strane.
  10. Tekućinu za kuhanje zgusnite s malo kukuruznog škroba otopljenog u malo vode ili port vina.
  11. Začinite po želji.
  12. Vratite piletinu i luk u umak i ostavite krčkati.
  13. Stavite piletinu na posudu za serviranje, ukrasite peršinom.

ZA 4 OSOBE 

Razina zahtjevnosti: teško 

Vrijeme pripreme: 20 minuta 

Vrijeme kuhanja: 50 minuta  

UREĐAJI LACANCHE 

Plinski plamenici ili indukcijske / radijacijske ploče

SASTOJCI 

  • 1 komad pilećeg mesa po želji, izrezan na 6 komada
  • 2 žlice kikirikijevog ulja
  • 40 g maslaca
  • 300 g svježeg češnjaka
  • 150 g dimljene slanine, narezane na komade širine oko 1 cm
  • 500 g svežih gljiva narezanih na četvrtine
  • 2 glavice sitno nasjeckanog luka
  • 1 boca burgundskog crnog vina (ili drugog dobrog crnog vina)
  • Sol i papar
  • 1 svežanj nasjeckanog peršina 

POSUĐE 

  • 4 zdjele
  • 1 velika plitka posuda s poklopcem
  • 1 zdjela za umak